mandag 27. desember 2010

Kultur for alle - kronikk i Fredriksstad Blad

Fredrikstad som by har sine utfordringer, men i dette ligger det også mange muligheter. Og i motsetning til hva mange måtte tro, er det ikke det noe ubestemmelige begrepet «kommunen» som først og fremst har ansvaret for å skape disse mulighetene. For «kommunen», ja det er jo oss alle. Det er byens innbyggere som med initiativ og pågangsmot skaper de aller fleste muligheter i samfunnet vårt, mens politikerne skal legge forholdene til rette så godt som mulig. Vi som bor her er ressurser for byen vår, og ikke en utgiftspost. Fredrikstad har behov for å tiltrekke seg flere unge mennesker som er villige til å bygge livet sitt her, som kan være med på å utvikle de mulighetene vi har og dermed løse utfordringene våre. En viktig faktor når folk med utdannelse skal bestemme seg for hvor de vil bo, er kulturlivet. Et bredt kulturtilbud er med på å gjøre Fredrikstad til en attraktiv by å flytte til, og vi ønsker med dette å invitere politikere og engasjerte borgere til en bred og langsiktig debatt om kulturen i Fredrikstad: Hvor vil vi og hvordan skal vi sammen komme oss dit?

En av Høyres mest markante kulturpersonligheter, Lars Roar Langslet, avskaffet NRK-monopolet, og de fleste vil nok være enige i at dette var riktig. Selv om mange erkjenner at nye aktører i mediemarkedet ikke nødvendigvis medfører økt kvalitet, var nok hovedtanken først og fremst å ivareta retten til å ytre seg, og samtidig legge til rette for mangfold. For Høyre er kulturkvalitet en viktig bærebjelke i ethvert fellesskap. Det er viktig fordi det handler om enkeltmenneskets muligheter til å skape noe.

Vi mener det viktig å ta vare på kulturbygg i vårt nærmiljø. Museer og gallerier er noen eksempler, og i særdeleshet vårt flotte hovedbibliotek. Husene er bygget «for evigheten», mens politikerne skifter mening hvert fjerde år. Således er det et ønske fra Høyres side å legge til rette for en forutsigbar kulturpolitikk. Kanskje kunne man startet med å innlede til debatt om kultur på en av de filosofiske caféaftenene til Østfold kunstnersenter? Eller kanskje Fredrikstad Blad vil ta initiativ til en debatt, slik de har gjort det med hell tidligere. Mange har meninger om kultur, og man behøver ikke å gå lengre enn til enkelte kunstutstillinger før folk kan ha sterke meninger om hva de ser og opplever.

Firenze er en vakker by som både har i seg det arkitektoniske og det kulturelle. De har bygningene, men også det kulturelle innholdet. Kanskje man bør tenkte kultur og byutvikling som to sider av samme sak? For noen uker siden kunne vi lese i Fredrikstad Blad om en gruppe studenter ved Høgskolen i Østfold som jobbet med mange spennende modeller og så for seg hvordan Fredrikstad kan utvikle seg i fremtiden. Unge mennesker med friske syn på kultur- og byutvikling er viktige å lytte til og våge å hente inspirasjon fra.

Det er viktig med profesjonelle kulturuttrykk, men det må samtidig være rom for enkeltmenneskets lek. For 200 år siden var det vanlig at teater og opera ble spilt med hovedstadens fremste borgere på scenen, ja selv Christian Frederiks privatsekretær, statssekretær von Holten, var aktiv skuespiller. Kanskje formannskapets medlemmer en dag kunne være å se på ærverdige Phønix i en oppsetning av Figaros bryllup? Man kunne jo forsiktig begynne med Beaumarchais' teaterstykke og ikke Mozarts opera, så ble det en hyggelig opplevelse også for ørene. Selv om vi i dag har profesjonelle krefter å ta av, kunne man jo lett tenke seg at det også for amatører virker både dannende og engasjerende å delta aktivt i teatret.

Mulighetene er mange dersom vi tør å ta debatten, og dersom vi tør å tenke langsiktig. Kulturdebatten i Fredrikstad har altfor lenge gått ut på å diskutere hva som skal kuttes, og kultur er blitt en salderingspost. Vi håper nå at vi kan endre dette, og at vi kan være med på å sette i gang en bred og fruktbar debatt om hva vi ønsker at kulturbyen Fredrikstad i fremtiden skal være.

Bengt Morten Wenstøb og Knut Thomas Hareide-Larsen,

begge står på Høyres liste ved neste kommunevalg.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar