fredag 22. juli 2011

Konturer av fordums storhet

Det er ingen tvil om at det gamle hotellet på Hankø fremdeles har et historisk sus over seg. Med historie helt tilbake til 1870-årene er det heller ikke så rart - det gamle kurbadet var eksklusivt og  moderne, og et sted der både plankeadel og annen adel tok turen for å puste inn ren sjøluft og for å ta sine helsebringende bad. Selv kong Oscar II besøkte hotellet hele tre ganger, og da skulle det vel bare mangle om slikt ikke setter seg i veggene. Problemet til Hankø Fjordhotell og Spa anno 2011 er at det kun er i veggene det fremdeles sitter.

De utenlandske sesongarbeiderne som finnes overalt, evner ikke ved sitt vesen å formidle eleganse eller gammel storhet; de aner ingenting om stedet og kunne ikke redegjort for seg om det hadde visst det. Husene bar heller ikke preg av å ha vært nevneverdig pusset opp siden 1990-tallet, og vi har hele tiden en følelse av å balansere på den fine linjen mellom "slitt charme" og "usjarmerende slitt", og av og til - som når det renner vann fra toalettet eller når man i et spa finner "trykk-på-knappen-for-å-få-vann-i ti-sekunder"-dusjer eller når boblebadet er i ustand, faller man ned på sistnevnte kategori.

Maten, derimot, var helt utmerket. Og om fordums storhet bare kunne anes på hotellet, var det godt synlig ellers på øya. På vår spasertur passerte vi flere tennisbaner, en liten båthavn og mange velstelte haver, og de gamle sommervillaer i tre, med engelskspråklige navn og utsikt over havet, pene gangveier til strendene og ikke minst "badehuset" på sjarmerende Trouville Bad (som vist på bildet) vitner om at Hankø fremdeles evner å ta vare på sine fornemme sommergjester.

Vi trenger altså bare en villa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar