søndag 6. oktober 2013

Essensen av det gode liv

Oktober er vendepunktet. Den villfarelse man fremdeles måtte leve i rundt midten av september, der man i et anfall av fornektelse innbiller seg at sommeren kan vare enda i noen uker, er ikke bare over, man har tatt høsten innover seg på alvor. Bladene skifter farge og blir røde, og snart ligger de livløse og tørre på bakken og varsler om den kommende død. Er man så uheldig at det i tillegg er uår, kan snøen komme allerede i oktober og ligge der som et livløst teppe over virkelyst og inspirasjon helt til vårsolen kikker frem i april. Jo, oktober er i sannhet vendepunktet. Nettopp da, når mørket faller ned over landet og håpløsheten brer om seg i takt med synkende temperaturer og krampeaktige forsøk på å mane uhyggen vekk med varme drikker og ullpledd, åpner vi Dunkejongaardens eldgamle dører, tenner lysekronene og ønsker velkommen til kulturfest. I tre dager til ende forteller vi vinteren hvor skapet skal stå. Med klassisk musikk og cocktails skal hverdagslivet bekjempes, og jazz, gourmetmat og dannet dagligtale skal være vårt festningsverk mot kulde og ukultur. 

(foto: Trond Thorvaldsen)

Tweeds Kulturfest arrangeres for andre gang i Gamlebyen 23. til 25. oktober, og byr i år på et variert utvalg av godsaker arrangørene mener publikum bør få oppleve. Kulturfesten skal være en slags essensfestival, trygt fundamentert på en grunnmur bestående av klassisk musikk, utsøkte smaker, ord og tanker, og tar således mål av seg for å presentere det vi mener er selve essensen av det gode liv. Juvelen i kronen er i år som ifjor kulturfestens prima donna, mesterfiolinisten Catharina Chen, som sjarmerte oss kulturfestherrer med sin utstråling, og som med sin avslappede og elegante måte å presentere klassisk musikk må sies å personifisere selve den tweedske ånd. Torsdag 24. oktober klokken 19.30 gir hun en eksklusiv intimkonsert sammen med den anerkjente pianisten Sveinung Bjelland, i en sal med svært begrenset plass og for ikke mer enn 50 heldige publikummere. 

Kulturfesten åpnes forøvrig av Cicignon Salongorkester onsdag 23. oktober klokken 18.30, som med sin patinerte eleganse får sving på cocktail-glassene, med et repertoir bestående av revyviser, evergreens, og galante slagere. Klokken 20.00 åpner dørene for salongdebatt i annen etage, hvor dr. Alexander Ibsen leder oss igjennom resten av aftenen, med problemstillingen «Grenser for kultur» som eneste rettesnor. Gjester er blant andre Kristian Meisingset, forfatter av boken Kulturbløffen, leder av kulturutvalget i Fredrikstad kommune Camilla Eidsvold og direktør for Fredriksborg AS Morten Fredriksen. 

(Rettigheter: Supermarie.net)

Torsdag kommer foruten våre klassiske kulturfestmusikere av verdensklasse bloggeren Marie Brudevold, som møter ingen ringere enn arrangør og historiker Trond Svandal til samtale om kampen mot hverdagslivet i et bredere perspektiv, med hennes syv måneder lange verdensreise som bakteppe. Fredag står i historiens tegn, når Tweeds Kulturfest gir honnør til byen den feires i, festningsbyen Fredrikstad som i 2013 har vært befestet i 350 år. Nordens fremste spesialist på festningsbyer, seniorforsker og museumsinspektør Karsten Skjold Petersen, er fløyet inn fra København for å holde foredrag klokken 18.00, og klokken 19.30 ønsker han sammen med Fredrikstads siste kommandant, oberst Dag Strømsæther, velkommen til femretters jubileumsmiddag i Dunkejongaardens storstue.

Kombiner alt dette med glade mennesker, høy stemning, førsteklasses cocktails og prima trykksaker fra barsjef og druckermeister Wilhelmsen, og dermed er mørketidens komme plutselig noe vi kan se frem til – et høydepunkt som både evner å sette punktum for det lyse som har vært og som viser vei i mørket som skal komme. Hvorom allting er, vi gleder oss til å gi dere Tweeds Kulturfest. 

Og oktober er vendepunktet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar