Av og til er det forbausende lite debatt rundt viktige saker. En av disse sakene er etter min mening plasseringen av et badeland på Kongsten, som nærmest i stillhet ble politisk behandlet under det siste bystyremøtet før jul. Dette gjør meg betenkt. Vi som er valgt til å styre denne byen sitter med et viktig ansvar. Vi har ansvaret for forvaltningen av byens ressurser på vegne av oss alle, men ikke minst på vegne av dem som kommer etter oss. Hva betyr det? Jo, det betyr at vi i større grad enn enkeltinteressenter og grupperinger må vise aktsomhet når vi tar beslutninger. Vi må tørre å være prinsipielle og vi må tørre å ta ansvar.
Nettopp derfor advarte jeg bystyret mot å gå inn for å bruke penger på å jobbe for en badelandsløsning beliggende på Kongsten. I altfor liten grad har politikerne i denne byen vist engasjement og evne til helhetstenkning når det gjelder forholdet mellom nybygg og bevaring, med Kongstenhallen som et grelt og nærliggende eksempel, der den er bygget kloss opptil et unikt kulturminne fra 1600-tallet. Fra et bevaringsståsted er dette en svært betenkelig plassering som vel ikke ville vært tillatt i dag. Jeg synes ikke vi skal gjøre den feilen en gang til, og jeg synes det er på tide at vi som er byens politikere tenker oss om i forkant av en avgjørelse og ikke bare etterpå.
Jeg tror ikke vi som er herfra byen helt forstår hvor spesiell Gamlebyen og området rundt er. Vi snakker om en festningsby, en komplett 1600-tallsfestning med vollgraver, murer og militærinstallasjoner, alt integrert i en by. Det åpne slettelandet omkring har vært vesentlig for anleggelsen av byen. Og det er helheten av alt dette som er selve kulturminnet Gamlebyen. Enkeltvis består Gamlebyen av en rekke gamle og halvgamle hus, i seg selv ikke engang fredningsverdige – nei, det er helheten som er viktig og det er den vi angriper dersom vi tillater enda mer utbygging rundt fortet.
Fylkeskonservatoren definerer området rundt Kongsten fort som kulturhistorisk svært sårbart og har pekt på at det neppe er rom for mer bebyggelse mellom det eksisterende anlegget og fortet. Hvorfor lytter vi ikke til det? Hvilke argumenter kommer de med, representantene som i praksis vil rasere et kulturminne? Når fylkeskonservatoren sier at det er uaktuelt med en utbygging som sperrer for sikten mot et kulturminne av nasjonal verdi, ja da synes jeg det er i beste fall ukultivert å ikke høre etter.
Før et badeland eventuelt skal kunne bygges skal en områdeplan for arealene like utenfor Gamlebyen gjennomgås av byens politikere, og både interessentgrupper, naboer og de bevarende myndigheter skal få uttale seg. Da håper jeg vi skal tørre å ta debatten om plasseringen, og at vi skal tørre å beslutte å la fortet få stå ifred. Noe annet vil være en beslutning vi som siviliserte og dannede mennesker ikke kan være bekjente av.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar